Publicerat: 2017-11-13 13 november

Vi räknar ner till Barnkonventionens födelsedag den 20 november! Lär dig om barnets rättigheter och ta del av information blandat med tips och intervjuer. Läs mer och se tidigare luckor här.

 

pokal

Artikel 22 – Flyktingbarn har rätt att få hjälp och skydd

När ett barn har kommit till Sverige från länder där barnen riskerar att fara illa, dö eller tvingas kriga så ska de få ett hem, gå i skola och få den vård de behöver för att må bra – precis som alla barn som är födda i Sverige. Det gäller både den som kommer ensam och den som har med sig någon vuxen.
Var ett barn är fött eller uppväxt, eller hur det har kommit till Sverige spelar ingen roll: alla barn har lika rätt att leva och utvecklas.
Enligt barnkonventionen ska de barn som kommit ensamma få hjälp att återförenas med sin familj. Det ska göras så snart som möjligt.

 

I boken ”Ser du mig? Nyanlända barn och unga berättar” har Karin Hallén Sehlin samlat berättelser från barn och unga som nyligen kommit till Sverige.
Nu kan du beställa boken genom BOiU. Boken är kostnadsfri, men vi tar gärna emot ett bidrag om 30 kronor per beställt exemplar för portokostnaden.

Barnombudsmannen, myndigheten som arbetar nationellt med barns rättigheter, kan du hitta olika rapporter om arbetet med barn på flykt samt ta del av barns berättelser. Där kan du även hitta barnkonventionens artiklar på flera olika språk. Vill du ha tips på vad du kan göra för att hjälpa? Uppsala kommun har på sin hemsida listat olika förslag på vad du som privatperson kan göra för att hjälpa nyanlända i Uppsala.

 

13 november

1994 – En folkomröstning om svenskt medlemskap i EU hålls och resultatet blir ett ja till att Sverige ska gå med i EU enligt nuvarande avtal.
1960 – Sveriges Scoutförbund och Sveriges Flickors Scoutförbund slås samman till Svenska Scoutförbundet.
1810 – Den franske ambassadören Charles Jean Marie Alquier överlämnar ett ultimatum till den svenska regeringen, vilket leder till utbrottet av Sveriges krig mot Storbritannien.

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Material om rättigheter

Vi har en massa material för barn, föräldrar, politiker och personer som möter barn och som vill lära sig mer om barnets rättigheter.

Klicka på knappen så hittar du målarbok, affisch, filmer och annat.

Klicka här