Publicerat: 2017-11-14 14 november

Vi räknar ner till Barnkonventionens födelsedag den 20 november! Lär dig om barnets rättigheter och ta del av information blandat med tips och intervjuer. Läs mer och se tidigare luckor här.

 

pokal

Artikel 9 – Barn ska få vara hos sina föräldrar och föräldrar ska ta hand om sina barn

Barn ska få bo hos sina föräldrar förutom när det strider mot barnets bästa. Om det inte strider mot barnets bästa ska det barn som inte bor med sina föräldrar få ha kontakt med föräldrarna.

Ibland behöver föräldrar få hjälp med att ta hand om sina barn. Ibland kan det vara bäst för ett barn att inte träffa en förälder, eller att bo hos någon annan.

Om föräldrarna ska skiljas så ska de berätta vad som händer och lyssna på vad som är viktigt för barnet. Alla vuxna ska hjälpas åt för att se till att det blir så bra som möjligt för barnet.

Barn som inte bor med någon förälder har precis samma rättigheter som andra barn.

 

Knas hemma  är en ungdomsdriven ideell förening av och med unga som är eller har blivit samhällsplacerade. Visionen och målsättningen är att barns och ungas perspektiv ska ingå i familjehemsutbildningarna i Sverige och att barn och unga själva ska ha kunskap om sina rättigheter och vara delaktiga i beslut som rör dem.

Typ så här  är BOiU:s facebooksida för vuxna nära barn: föräldrar, mor-och farföräldrar, förskolepersonal, lärare, föreningsledare med flera. Sidan kan vara ett stöd för alla de vuxna som möter barn och innehåller information om barns rättigheter, förslag på sätt att lösa konflikter och roliga saker att göra med barn. Vi lyfter helt enkelt fram olika sätt att se på saker för vuxna som finns nära barn i olika åldrar. Förhoppningsvis kommer det att inspirera!

 

14 november

1960 – OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) bildas.
1889 – Nellie Bly, amerikansk journalist, reser iväg från New York för att slå Phileas Foggs fiktiva rekord att resa jorden runt på 80 dagar, som det berättas i Jules Vernes klassiska roman.
1840 – Claude Monet, fransk konstnär, föds.

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Material om rättigheter

Vi har en massa material för barn, föräldrar, politiker och personer som möter barn och som vill lära sig mer om barnets rättigheter.

Klicka på knappen så hittar du målarbok, affisch, filmer och annat.

Klicka här