Publicerat: 2017-11-15 15 november

Vi räknar ner till Barnkonventionens födelsedag den 20 november! Lär dig om barnets rättigheter och ta del av information blandat med tips och intervjuer. Läs mer och se tidigare luckor här.

 

pokal

Artikel 19 – Barnets rätt till skydd mot alla former av våld

Varje barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller annan som har hand om barnet

 

 

Ser kartan konstig ut? Det är för att det saknas ca 90 % av världens länder! De länder som syns på kartan är de som har en lagstiftning mot barnaga. Sverige var först i världen med att helt förbjuda våld mot barn år 1979. Antalet länder har ökat de senaste 20 åren, men det är långt kvar.

I dagsläget är USA det enda landet som inte har ratificerat barnkonventionen. Att ratificera innebär att landet går med på att konventionens artiklar är juridiskt bindande.

 

15 november

2001 – Xbox Lanseras i USA.
1983 – Den norra, av turkar dominerade, delen av Cypern utropar sig som Turkiska Republiken Cypern. Denna statsbildning erkänns dock bara av Turkiet.
1945 – Anni-Frid Lyngstad, sångerska i Abba, föds.

 

 

 

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Material om rättigheter

Vi har en massa material för barn, föräldrar, politiker och personer som möter barn och som vill lära sig mer om barnets rättigheter.

Klicka på knappen så hittar du målarbok, affisch, filmer och annat.

Klicka här