Publicerat: 2018-11-05 5 november

Barn har rätt till privat- och familjeliv enligt barnkonventionens artikel 16. Det innebär att ingen mot din vilja får läsa dina sms, din dagbok eller din post. Alla barn har alltså rätt att ha hemligheter. Ingen får heller fota eller filma någon annan i hemlighet, exempelvis i ett omklädningsrum eller genom ett fönster i deras hem. Man får inte heller publicera bilder/filmer där någon är exempelvis naken eller om meningen med bilden är att andra ska se ner på personen. Sådant är brottsligt. Anledningen är att alla har rätt till privatliv, till integritet, och att alla barn ska få sin privata sfär skyddad.

Novemberkalendern

I BOiU:s novemberkalender öppnas en ny ”lucka” som handlar om barnets rättigheter årligen varje dag fram till 20 november (Barnkonventionens födelsedag). Följ här på hemsidan, på Facebook eller Instagram. Många av bilderna tecknades av barn i Uppsala för att vara en del av konstverket Tusen barn tecknar framtiden.

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Material om rättigheter

Vi har en massa material för barn, föräldrar, politiker och personer som möter barn och som vill lära sig mer om barnets rättigheter.

Klicka på knappen så hittar du målarbok, affisch, filmer och annat.

Klicka här