Publicerat: 2016-10-11 BOiU deltar i internationell konferens om barnfetma

Denna vecka hålls den internationella hälsokonferenssen Uppsala Health Summit på Uppsala slott. Temat för årets konferens är barnfetma. Från Barnombudsmannen i Uppsala deltar Läns-BO Martin Price. Han har blivit inbjuden för att BO i Uppsala sedan decennier arbetar med samverkan kring barn utifrån barnets rättigheter.

– Det är en av barnrättens grundpelare att varje barn ska kunna utvecklas under så bra omständigheter som bara är möjligt. Idag ökar övervikt och barnfetma hos barn i de flesta länder. Inte sällan i samma områden som också har höga andelar barn med undernäring, säger Martin Price.

I Sverige har vi lyckats hejda ökningen av barnfetma, men den är fortfarande en rejäl utmaning för barnet, familjen och samhället. På konferensen behöver diskussionerna och planerna också inkludera berörda barns uppfattning.

– Det har forskats på senare tid om vad unga tycker som fått kirurgi mot övervikt. Men jag vill utöka det till att vi försöker ta reda på vad unga med övervikt tycker om hur det är i familjen, skolan, på fritiden och i vården. Tänk om vi kunde bidra till att unga är med och formar hjälpen som unga har rätt till!

Foto: Cyberjunkie/CC BY 2.5

Läs mer här:

http://www.unt.se/uppland/uppsala/uppsala-kan-fa-zon-mot-barnfetma-4398302.aspx

http://www.uppsalahealthsummit.se/summit-2016/

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Stöd oss!

Ge ditt stöd till barns och ungas rättigheter i Uppsala

Barnombudet i Uppsala län är den som ser till att barns rättigheter gäller på riktigt.

Vi är helt fristående och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.

Klicka här