Publicerat: 2019-12-12 BOiU har tre programpunkter på Barnrättsdagarna 2020
BOiU deltar med tre seminarie-/workshop-pass på barnrättsdagarna i Örebro den 21-22 april.
Hela programmet och anmälan till Barnrättsdagarna finns här.
Tisdag 21 april
Kl 13-14, Seminariepass 1i: Workshop – Barnanpassad vård – ett växande nätverk
All sjukvård där barn vårdas ska vara barnanpassad. Men vad betyder det? Kriterier togs fram 2017 som täcker barnkompetens, vårdmiljö, delaktighet, inflytande och skydd. Ett nätverk med bred förankring i sjukvården ansvarar för kriterierna och metoderna för godkännande genom kollegial granskning. Barn, ungdomar och föräldrar kommer till tals i granskningen. Nästan häften av Sveriges barnsjukvård arbetar redan med kriterierna. Även vuxensjukvård där barn vårdas visar nu intresse.
Vårdas alla barn i barnsjukvård? Nej, en stor del av landets sjukvård för barn bedrivs i lokaler och av personal med kunskap och rutiner som huvudsakligen är för vuxna. Vi har hela tiden haft sikte på att även dessa verksamheter ska ha samma höga ambition som verksamheter där bara barn vårdas. De är välkomna i nätverket.
Workshopledare: Martin Price, Ann Elmqvist Fridh, Katarina Adolfsson Nätverket för barnanpassad vård
Läs mer om Barnanpassad vård.
Kl 13-14, Seminariepass 1d: Möjliggöra för barn att berätta – In my shoes
In My Shoes är en datorstödd intervjumetod för barn – främst för yngre barn eller barn som har svårt att uttrycka sig.
Metoden kan med fördel användas inom socialtjänstens utredningar, såväl inom barnavårdsärenden som familjerätt, inom förskolans/ elevhälsans/skolans arbete kring konflikter eller vid oklarhet kring vilken form av stöd som kan behövas, eller inom vårdsammanhang för att förtydliga barns upplevelser av sin kropp och smärta.
Föreläsare: Lisa Skiöld Barnombudet i Uppsala län och Karin Fängström Uppsala universitet
Läs mer om In my shoes.
Onsdag 22 april
Kl. 11:15-12:15, Seminariepass 4a: Likarättsutbildning förskola och skola.
Ett helhetsgrepp på grundläggande nivå. Presentation av grundläggande kostnadsfria digitala utbildningar till förskolor och skolor. Ett helhetsgrepp för att lägga en gemensam grund inom likarättsfrågor för alla parter som berörs av förskola och skola, dvs barn, elever, vårdnadshavare och personal.
Utbildningarna är anpassade efter varje målgrupp. Information, begrepp, scenarios och möjlighet till reflektion och diskussion blandas. Allt är lättillgängligt med illustrationer och foton.
Föreläsare: Josefin Högberg Barnombudet i Uppsala län och Åsa Granquist Östersunds kommun
Läs mer om likarättsutbildningen.