Publicerat: 2016-08-15 Du själv

Det finns många saker i ditt liv som du har rätt att påverka. Det första steget är alltid att prata med den som bestämmer. Det kan vara en vuxen som du bor hos eller en lärare, men ibland är det en myndighet.

Nedan tar vi ett exempel som handlar om var du ska bo om du har föräldrar som ska flytta isär, eller om du inte kan bo med någon av dina föräldrar.

Du vill vara med och bestämma om var du ska bo

Enligt lagen ska du få berätta för de som bestämmer om vad som är viktigt för dig när det handlar om var du ska bo, hur mycket du ska träffa dina föräldrar eller vem som ska få ta viktiga beslut som handlar om dig.

De vuxna ska lyssna på dig innan de tar beslut.

  1. Om det går, prata med dina föräldrar om hur du vill ha det.
  2. Om det inte går att prata med dina föräldrar, eller om du tror att de inte kommer att bry sig om vad du vill, så kan du prata med socialtjänsten om vad du vill. Ifall dina föräldrar får hjälp av socialtjänsten och en domstol att bestämma var du ska bo, så ska de som jobbar på socialtjänsten fråga om du vill berätta hur du vill ha det. Det finns ingen särskild åldersgräns för när du ska få säga vad du tycker och vill. Enligt lagen kan någon av dina föräldrar säga nej till att du pratar med socialtjänsten. Om en förälder sagt nej men du ändå vill få berätta för någon om vad som är viktigt för dig så kan du vända dig till den del av socialtjänsten som kallas för Råd och stöd.
  3. Prata med oss på BOiU.

Du kan alltid kontakta oss på BOiU om du har frågor eller vill ha hjälp med det här eller andra saker.

 brglas-min

Mer om barnrättsbeslut

Läs mer här om hur barns och ungas rättigheter kan tillgodoses när det ska tas beslut. BOiU kan hjälpa till!

Karin Mellin

Förstärkare, barns och ungas röster

Karin arbetar med att stärka barns och ungas röster, samt med stödärenden. Hon har också hand om vår skolverksamhet, Barnrättskalendern, Typ så här och Guldkantsbidraget.

018-700 99 37

karin.mellin@boiu.se

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Stöd oss!

Vi har mycket material för både barn, unga och vuxna. Nästan allt är gratis!

Klicka här