fbpx

Publicerat: 2023-04-05 Föreställning om maktspel och nätmobbning turnerar i länets högstadieskolor

Med en ny, spännande klassrumsteater kommer Bananteatern och Barnombudet att besöka högstadieskolor i länet under våren. Bränn när du läst! handlar om maktspel, normer och den anonyma, sexualiserade mobbningen på nätet.

Idén till Bränn när du läst kom till Björn Dahlman på Bananteatern när han åkte runt och pratade med högstadieelever för ungefär ett år sedan. Ungdomarna ville gärna prata om det sociala spel som kan uppkomma kompisar emellan och om oron för att oönskade bilder skulle spridas på nätet.

­– Då tänkte jag att, oj, det här har jag aldrig sett en föreställning om, det här vill jag skriva om! Och jag tyckte det kändes spännande att göra en föreställning som spelas i klassrum, säger Björn Dahlman.

Bananteatern vill att föreställningen ska väcka diskussioner kring sociala medier, maktspel och normer. Likt det lyckade samarbetet mellan Bananteatern och Barnombudet i samband med klassrumsföreställningen När allt blev som jag ville (2021) har Barnombudet deltagit i förarbetet och håller efter varje föreställning en workshop.

– Barnombudet har bidragit med en djup kompetens om hur vi kan få till konstruktiva samtal som låter eleverna fördjupa sig i föreställningens ämnen, säger Björn Dahlman.

–  Att inleda med en färsk teaterupplevelse är ett så bra sätt att få igång tankar, känslor och samtal, säger Lisa Skiöld, som kommer att vara med i klasserna under våren.

Bränn när du läst!

Bränn när du läst! turnerar på högstadieskolor i länet under april och maj och kommer att kunna bokas till höstterminen. Föreställningen spelas för en klass i taget i klassrum. Direkt efter föreställningen deltar eleverna i en workshop som leds av Barnombudet.

Bokning: Kontakta Sofie Juhlin för att boka föreställning till höstterminen 2023.

Premiär: på Tuna skola 13/4 2023. Offentlig föreställning 14/4 kl 19 på Sprakateatern.

Manus och regi: Björn Dahlman.

Medverkande: Annika Rimbléus och Astrid Tägt (skådespelare), Stefan Sandberg (musik/ljuddesign) samt medarbetare från Barnombudet.

Sofie Juhlin

Sofie är ansvarig för kontakt med annonsörer och företag som vill samarbeta med oss.

018 700 99 39

sofie.juhlin@boiu.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stöd oss!

Ge ditt stöd till barns och ungas rättigheter i Uppsala

Barnombudet i Uppsala län är den som ser till att barns rättigheter gäller på riktigt.

Vi är helt fristående och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.

Klicka här