Warning: Declaration of Custom_Menu_Wizard_Walker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /var/www/vhosts/boiu.se/httpdocs/wp-content/plugins/custom-menu-wizard/include/class.walker.php on line 1320

Warning: Declaration of Custom_Menu_Wizard_Sorter::walk($elements, $max_depth = 0) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /var/www/vhosts/boiu.se/httpdocs/wp-content/plugins/custom-menu-wizard/include/class.sorter.php on line 73
Grupp | Barnombudet i Uppsala län

Publicerat: 2016-08-15 Grupp

Nedan tar vi ett exempel som handlar om ifall en skolgård ska göras om, vilket påverkar många barn. Ni kan agera på liknande sätt med andra frågor.

Skolan är barnens arbetsplats och arbetsmiljölagen gäller alla elever. Barnen har rätt att må bra och känna sig trygga i skolan. För exempelvis fritidsverksamheter gäller snarare, att vill ni att verksamheten ska passa barn eller unga, så måste de få vara med och påverka hur den ser ut.

Om exempelvis skolgården ska göras om är det viktigt att ni som arbetar i skolan tar in barnens önskemål och synpunkter på ett tidigt stadium. Om den som förvaltar skolgården inte tänkt på det själva behöver ni kontakta dem för att se till att elevernas synpunkter kommer med i beslutet och väger tungt.

Det är ju barnen själva som vet bäst hur en väl fungerande skolgård ska se ut, och hur den ska kännas trygg. De har rätt att framföra sina åsikter och bli respekterade och lyssnade på.

Vi på BOiU kan hjälpa dig md olika sätt att ha bra dialog med barn och unga.

 brglas-min

Mer om barnrättsbeslut

Läs mer här om hur barns och ungas rättigheter kan tillgodoses när det ska tas beslut. BOiU kan hjälpa till!

Karin Mellin

Förstärkare, barns och ungas röster

Karin arbetar med att stärka barns och ungas röster, samt med stödärenden. Hon har också hand om vår skolverksamhet, Barnrättskalendern, Typ så här och Guldkantsbidraget.

018-700 99 37

karin.mellin@boiu.se

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Stöd oss!

Vi har mycket material för både barn, unga och vuxna. Nästan allt är gratis!

Klicka här