Publicerat: 2020-05-29 Kommunutvecklare

På BOiU tar vi varje sommar emot sommarjobbande kommunutvecklare. De får utbildning i barnkonventionen och i påverkan, och får sedan försöka förändra frågor som de själva valt.

”Att kontakta politiker som elev kändes tidigare långt borta, men nu känns det okej. Nu vet jag att jag kan göra något och jag vet mer om hur jag börjar.”
Love Sundström, sommarjobbare 2016

Filmen visar vad sommarjobbarna sysslade med 2019:

En sommarjobbare berättar

Vem har sagt att det ska vara lätt? En berättelse från Angelica Johansson, sommarjobbande kommunutvecklare på BOiU 2016. Berättelsen finns med i BOiU:s jubileumsbok Framåt.

Angelica och hennes kompis sommarjobbade hos BOiU 2016, med ett projekt om ungas kulturliv. Båda upplevde att utbudet för barn och unga på Uppsala konsert och kongress var magert och oåtkomligt. Det var något de ville ändra på. Detta visade sig vara en stor utmaning och något av en uppförsbacke.

På bibliotek och kaféer la de ut namnlistor för folk att skriva på och de stod själva vid Stadsparken och Stora torget för att samla in underskrifter.

Många gick ointresserat förbi, andra var för stressade för att lyssna, somliga balanserade två barn som drog åt varsitt håll och hann helt enkelt inte skriva på.

Men vissa stannade upp; ungdomar som ville se större utbud, föräldrar som ville ha mer teater, lärare och morföräldrar som ville öka kulturlivet för unga.

Medier var intresserade av vad Annica och hennes kompis gjorde, vad de ville och vad de kunde åstadkomma. När radio kom och intervjuade hade Angelica och hennes kompis samma intryck: det kanske inte är lätt, men det går att göra skillnad. För Angelica var det en av de viktigaste saker hon tog med sig från sommarjobbet.

Läs mer och ansök om sommarjobb som kommunutvecklare

Max Otterman

Projektassistent

Max arbetar med barn- och ungdomsinflytande på BOiU, med projektfinansiering och administration av Guldkantsbidraget. Han har också hand om BOiU:s sommarjobbare.

max.otterman@boiu.se

guldkant@boiu.se

018-410 10 33

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Stöd oss!

Ge ditt stöd till barns och ungas rättigheter i Uppsala

Barnombudet i Uppsala län är den som ser till att barns rättigheter gäller på riktigt.

Vi är helt fristående och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.

Klicka här