30 år av barnrättshistoria och en hel del framtid

Kanske är du lokalpolitiker, eldsjäl eller bara lite allmänt intresserad av barnets rättigheter. Kanske är du inte det minsta intresserad av barnets rättigheter. Kanske har du följt BOiU länge, eller så hade du aldrig hört talas om oss innan du kom hit.
1988 startades en barnombudsmannaverksamhet i Uppsala av den ideella föreningen Jourtelefonen för barn och ungdom, på uppdrag av Uppsala kommun. Efter flera namnbyten så heter vi sedan 2017 Barnombudet i Uppsala län (BOiU). Numera arbetar vi även med avtal från Region Uppsala.
2018 firar vi alltså att Uppsalas barn och unga har kunnat vända sig till ett fristående, lokalt barnombud i 30 år!
Den tolvåring som sökte hjälp hos Barnombudsmannen 1988 kan nu ha egna tolvåringar – som i sin tur kan ha fått en Barnrättskalender av oss i klassrummet, läst tidningen Ord, eller träffat oss på Kulturnatten.

Framåt – en bok som tittar bakåt
I boken Framåt – en bok som tittar bakåt. 30 år med barnrätt i Uppsala vill vi på BOiU berätta om en del av vad vi gör och har gjort, men dessutom inspirera och uppmuntra så att det skapas fler lokala barnombud runt om i Sverige. Efter 30 år är det hög tid att fler följer efter Uppsala.
I boken finns en mängd berättelser och intervjuer som på olika sätt beskriver vad BOiU är, vad vi har åstadkommit och vad vi vill. Möt Love som fick det att ljusna, Virve som fick ett vykort, Gunilla som startade en telefon, Mårten som gick ut i inneskorna och Andreas som blev ambassadör - och fler av de personer som bidragit till att göra Barnombudet i Uppsala län till vad det är i dag.
Nedan finns länkar till ljud, film och annat material som nämns i boken Framåt – en bok som tittar bakåt
Tusen barn tecknar framtiden
Till 30-årsjubileet beställde BOiU ett multikonstverk av konstnären Martin Lima de Faria. Till verket samlade vi in över 1000 specialbeställda barnteckningar.
Vi firade att Uppsalas barn haft ett lokalt, fristående barnombud som bevakar deras rättigheter med kalas i Gränbystaden.
Verksamhetsberättelser
Allt föreningen gjort sedan 1985
Underlag för motion
Underlag för att skriva motion eller förslag om lokala barnombud
Word
I redaktionen för Word sitter gymnasieungdomar
som planerar, skriver och distribuerar
tidningen under vuxenledning. Word har funnits sedan 20006. på hemsidan finns alla nummer.
Ord
Ord görs av barn mellan 10 och 15 år. Tidningen Ords hemsida med alla nummer.
Knas hemma
Knas hemma är en nationell fristående ungdomsförening med syftet att stärka
ungas rättigheter inom HVB
och familjehemsvård. Startades som projekt hos BOiU.
Barnrättsmaterial
Allt vårt aktuella material finns på boiu.se/material
Grand - den första stora framgången
BOiU bidrog till att ungdomsgården Grand kunde öppna 1991.
Barnahus för barnens rätt
På Barnahus samverkar myndigheter för barnets bästa. 2006 startades Uppsalas Barnahus, till stor del tack vare kunskaper och nätverk från BOiU:s tidigare barnombudsman Gunilla Oltner.
Ljud från årskurs 7
I många år besökte BOiU årligen alla sjundeklasser i Uppsala. Under lektionen fick klassen diskutera kring ljudklipp. Lyssna på några av dem här.
Barnhearing
1994 var det premiär för Barnhearing där barn fick framföra frågor och önskemål till Uppsalas kommunalråd. Detta genomfördes årligen till och med 2007.
Samverkansdagen
Sedan 1999 arrangeras Samverkansdagen sjuksköterske-, läkar-, socionom- och psykologstudenter av BOiU och Uppsala universitet två gånger varje år. Därmed har hittills 2018 cirka 6000 studenter útbildats om barnets rätt till skydd inom hälso- och sjukvård.
Mötesplatsen, Hur är läget? och Åsiktsmässan
På Mötesplatsen träffades unga och beslutsfattare för att samtala om viktiga frågor. I Hur är läget fick gymnasieklasser träffa politiker i klassrummet. Åsiktsmässan var en möjlighet för ungdomar att möta förenings- och organisationslivet.
Dialogforum
Dialogforum skapades 2004 i ett samarbete mellan BOiU och Fyrisgården. Många unga från Fyrisgården kom till Mötesplatsen och då föddes idén om att skapa ett eget diskussionsforum på Fyrisgården. Dialogforum pågår fortfarande.
Word fem år
Word fyllde 5 år 2011 och firade sig själv med en bakåtblick. Reportage ur Word #27
Uppsala tjej- och transjour
BOiU hjälpte Uppsala tjejjour, numera Uppsala tjej- och transjour, med lokal och volontärutbildning under jourens första år.
Barnrättspriset
Barnrättspriset delas ut sedan 2011.
Barnskyddsrådet
Barnskyddsrådet håller sedan 2013 utbildningsdagar för personal som arbetar med barn. BOiU är ordförande.
Region Uppsala och landstinget
BOiU arbetar sedan 2004 (uppehåll 2010-2011) med barnrätt inom landstinget/Region Uppsala. Vi har en drivande roll i arbetet.
- Läs också rapporten En barnombudsman för Uppsala län? av Elisabeth Englundh (2002)

Filmtajm!
BOiU har gjort informationsfilm för landsting/region och för kommun. Se filmerna här!
Information till små barn
Tillsammans med Barnhälsovården har vi tagit fram bildstöd riktade till barnet inför 3-, 4- och 5-årskontrollerna samt inför 18-månaderskontrollen.
Barnrätt för alla
Barnrätt för alla är ett material som förklarar barns rättigheter så att alla kan förstå. Materialet finns i anpassade versioner för att alla, oavsett funktionsvariation, har rätt att känna till sina rättigheter.
#bytposition
Byt position sätter åldersmaktsordningen i skrattspegel.
Novemberkalendern
Räkna ner till Barnkonventionens födelsedag!
Unga experter på barnsjukhuset
I expertråden på barnsjukhuset använder barn och unga sina erfarenheter för att förbättra sjukhuset.
Barnrättskalendern
Barnrättskalendern är mer än en väggkalender. Det är ett koncept med klassbesök som innehåller både information och diskussion samt ger en möjlighet för barn att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer.
Dialogdagen 2017
En dag med goda erfarenheter av dialoger med barn och unga. Se alla föreläsningar på och bläddra i häftet Många bra exempel (från 2014) här.
Expertråd med ensamkommande
2018 inrättade BOiU ett expertråd med ensamkommande ungdomar.
Nätverket för barnanpassad vård
Nätverket för barnanpassad vård, ett samarbete mellan BOiU och barnsjukvården i Skåne, Gävleborg och Uppsala, tog 2018 fram kriterier för vad som är bra vård för barn.
Projekt om likarätt
Ett 2018 påbörjat Arvsfondsprojekt ska ta fram webbutbildningar för att stärka barns trygghet och ge kunskap om möjligheterna att agera om deras rättigheter kränks inom skola/förskola.
Sommarjobbare
Om sommarjobb på BOiU
Från Wordare till barnrättsillustratör
Rebecca har ritat åt BOiU sedan 2012.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Stöd oss!
Ge ditt stöd till barns och ungas rättigheter i Uppsala
Barnombudet i Uppsala län är den som ser till att barns rättigheter gäller på riktigt.
Vi är helt fristående och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.
Klicka här