Publicerat: 2016-08-15 Samhället

Om du under 18 vill förändra något i samhället så har du möjligheten att göra det, trots att du saknar rösträtt.

Kom ihåg att det kan ta väldigt lång tid – ibland flera år – innan ett förslag blir verklighet, även om det är ett väldigt bra förslag.

Nedan tar vi ett exempel som handlar om en ny cykelbana. Ni kan göra på liknande sätt med andra frågor.

Ungefär så här kan det gå till.

Det är redan bestämt att det ska byggas en cykelväg

Om det ska byggas en cykelbana är det viktigt att du som barn får vara med och tycka till. Var ska den byggas, hur ska den se ut?

Kommunen bör ha en dialog med er som berörs. Det kan vara så enkelt som att de bjuder in till en träff och lyssnar på vad ni har att säga, men det kan också göras mer omfattande.

Hör av dig till stadsbyggnadskontoret och berätta att du vill vara med och tycka till. Om du vill kan vi på BOiU hjälpa dig att ta kontakt med rätt person.

Du vill att det ska byggas en cykelväg

Du vill att det ska byggas en cykelbana mellan Lillby och Storsta. Nu behöver du övertyga de som bestämmer att det är en bra idé.

Det första du ska göra är att kolla upp om det redan är en cykelbana planerad i området. Skriv ett mejl till stadsbyggnadskontoret och fråga – adressen finns på kommunens hemsida.

Om det inte finns några planer redan så kan du föreslå det. Försök kolla upp om det finns fler som tycker som du. Prata med dina klasskompisar, fråga andra som bor i området, skriv en insändare. Ju fler ni är som vill ha cykelbanan, desto större är chansen att den blir av.

Var tydlig när du beskriver dina idéer. Ett genomarbetat förslag är viktigt. Var ska cykelbanan gå, vilka skulle ha nytta av den, skulle det vara dyrt?

Tänk igenom ordentligt vad det finns för fördelar och nackdelar med förslaget. Boka ett möte med en politiker och lägg fram ditt förslag. Prata med media.

Du kan alltid kontakta oss på BOiU om du har frågor eller vill ha hjälp med det här eller andra saker.

 brglas-min

Mer om barnrättsbeslut

Läs mer här om hur barns och ungas rättigheter kan tillgodoses när det ska tas beslut. BOiU kan hjälpa till!

Karin Mellin

Förstärkare, barns och ungas röster

Karin arbetar med att stärka barns och ungas röster, samt med stödärenden. Hon har också hand om vår skolverksamhet, Barnrättskalendern, Typ så här och Guldkantsbidraget.

018-700 99 37

karin.mellin@boiu.se

Prenumerera på BOiU:s nyhetsbrev

Stöd oss!

Vi har mycket material för både barn, unga och vuxna. Nästan allt är gratis!

Klicka här