Publicerat: 2022-09-06 Tal på Barnens klimatmarsch

Vi på Barnombudet arbetar med barnets rättigheter. Barn påverkas enormt av klimatkatastrofen som skapats av vuxna. Barn i Uppsala och Sverige än så länge främst av en gnagande oro för vilken värld som finns när de blir vuxna, men barn runtom i världen betydligt mer påtagligt i form av mänskligt skapade naturkatastrofer som leder till att de tvingas fly från sin hembygd för att överleva. Barns rättigheter är under attack av vuxna, som är medvetna, men inte agerar tillräckligt.

Vi måste sluta med child washing.

Barn behöver och har rätt till: Trygghet, relationer, näringsrik mat, utbildning, stimulans, vila, kultur, rörelse, natur och kärlek.

Barn behöver inte: semesterflygresor runt jorden, prylar i överflöd, kött varje dag eller sprillans nya kläder i drivor. Företag använder gärna barn som medel i sin marknadsföring för att försöka få vuxna att tro att det är för barnens skull som det ska flygas många timmar, köpa grejer, eller äta ur en barnmeny som nästan alltid består av kött, (eller nästan bara socker).

Barn behöver politiska beslut som gör det lätt och möjligt för deras ansvarstagande vuxna att kunna leva på ett sätt som faktiskt gynnar barnet, idag och under uppväxten.

Det bästa är att mycket av det som saknas mest idag för att tillfredsställa barns grundläggande behov inte skapar ökade utsläpp – att få rörelse, växtbaserad god mat, kultur och många goda vuxna runt sig är bra för såväl barnet, planeten som djuren och mångfalden.

När barn fick plåstra om en jordglob i vårt tält på en Kulturnatt förra gången den genomfördes i verkliga livet blev deras förslag i huvudsak dessa:

  • Ät mer vegetariskt!
  • Återbruka och låna!
  • Satsa på cykel- och kollektivtrafik före bilar och flyg!
  • Sluta skräpa ned på land och i vatten!

Barnkonventionen gäller. En av huvudprinciperna säger att vid alla beslut som påverkar barn ska det göras en bedömning av vad som är barnets bästa och det ska försöka uppnås.

Det innebär att se till barns behov och att lyssna på barn.

Alla beslut som på något sätt berör miljö- och klimatfrågan påverkar i högsta grad barn. Dags att sätta detta i skarp handling – nu.

Lisa Skiöld, verksamhetschef poå Barnombudet 3/9 2022 vid Barnens klimatmarsch

 

Foto: Adrian Kunce

Barnens klimatmarsch

Barnens klimatmarsch i Uppsala hölls 3 september 2022 och var en en demonstration för barns rätt till en effektiv klimatpolitik.

Demonstrationen är ett initiativ från en grupp privatpersoner: föräldrar och samhällsmedborgare som tycker att det görs alldeles för lite inom politiken för att tackla klimatkrisen.

Mer information på Facebook (öppnas i ny flik).

Lisa Skiöld

Barnombud. Ordförande i Barnskyddsrådet.

Lisa arbetar med samverkan, påverkan och information, samt med stödärenden. Hon är verksamhetschef och personalansvarig.

018-700 99 31

lisa.skiold@boiu.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stöd oss!

Ge ditt stöd till barns och ungas rättigheter i Uppsala

Barnombudet i Uppsala län är den som ser till att barns rättigheter gäller på riktigt.

Vi är helt fristående och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.

Klicka här