Stillbild från filmkonstverket Tusen Barn Tecknar Framtiden av Martin Lima de Faria till BOiU's 30 års jubileum

Publicerat: 2018-05-15 Tusen Uppsalabarn tecknar framtiden

Barnombudet i Uppsala har arbetat för barn och unga i Uppsala i 30 år. Vi firar det (bland annat) med ett evighetskonstverk där 1000 barn från Uppsala medverkar.

Verket – som projiceras i en barnpool fylld med vatten – visas för första gången i Gränbystaden lördagen 19 maj klockan 10-18. Det kommer även att visas vid t ex Kulturnatten 2018.

Se ett klipp ur konstverket:

Sedan 1988 har BOiU, Barnombudet i Uppsala län, arbetat för barns rättigheter i Uppsala. Nu har 1000 Uppsalabarn tecknat sina svar på frågan ”En bättre framtid för barn – hur ser den ut och vad behövs för att det ska kunna bli så?” I det digitala ljus-, ljud- och bildkonstverket Tusen barn tecknar framtiden kombineras teckningarna till ett varierat flöde där ett kalejdoskopiskt öga blickar in i framtiden.

– Jag ville skapa ett verk som synliggör barnens behov och lyfter fram barns tankar om hur en bättre framtid för nästa generations barn kan se ut, säger konstnären Martin Lima de Faria.

– Jag ville också skapa konst tillsammans med barnen och ett verk som de skulle kunna tänkas uppskatta. Ett verk som är statiskt blir lätt osynligt för barn. Det här verket är istället i ett levande flöde. Det upprepar sig aldrig, åtminstone inte under de närmaste 30 åren.

Om Tusen barn tecknar framtiden

Konstverket har tagits fram inför BOiU:s 30-årsfirande.

Konstnär: Martin Lima de Faria i samarbete med tekniker Fredrik Borg.

Vernissage: Gränbystaden, vid Ica Kvantum, lördagen den 19 maj kl 10-18. Verket visas även vid fler tillfällen.

Beställare: Barnombudet i Uppsala län

Idé och utförande: Konstverket är Martin Lima de Farias första offentliga ljus-, ljud och bildkonstverk i Uppsala. Verket kombinerar över 1000 teckningar av barns framtidsvisioner i en evighetscykel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stöd oss!

Ge ditt stöd till barns och ungas rättigheter i Uppsala

Barnombudet i Uppsala län är den som ser till att barns rättigheter gäller på riktigt.

Vi är helt fristående och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.

Klicka här