fbpx

Publicerat: 2022-03-16 Verksamhetsberättelse 2021

Förord

Ytterligare ett år har pandemin påverkat oss alla. Möjligheten att träffas och samtala har minimerats. Samtalet, lyssnandet, dialogen är grunden för vår verksamhet. Att ges in­flytande, vara delaktig och påverka är andra grundstenar i barnets ­rättigheter.

Men trots pandemin har vi lyckats träffa 800 ­elever i årskurs 5 – fler än året före pandemin – och vi har kunnat föra samtal på andra sätt: via ­telefon, chatt, i Word-redaktionen, med Unga experter och med sommarjobbarna. Klassbesöken tillsammans med Bananteatern gav möjlighet till samtal med elever runt om i länet under årets andra hälft. Inom projektet Children’s program har barn till förälder med missbruksproblematik fått möjlighet att i berättelser, teckningar och ord beskriva hur de haft det i sin familj. Det har givit positiva och goda resultat för både barn och föräldrar.

Under 2022 vill jag att samtalen, berättandet, föreläsningarna för vuxna och dialoger av olika slag ska fortsätta inom vår verksamhet, men jag vill också att dialogen med våra medlemmar ska utvecklas. Nu planerar vi aktiviteter för att mötas, ha samtal och tillvarata det engagemang som finns bland våra många medlemmar.

Jag ser fram emot ett aktivt år för oss alla!

Gunilla Oltner, ordförande

5 bra saker 2021

Barnombudet i Uppsala län ser till att barns rättigheter gäller på riktigt. Det här är något av det som vi gjort under året.

  • Live barnrätts­lektioner. Tidigare under pandemin har vi haft några små ”luckor” för enstaka klassbesök och vi har genomfört några distanslektioner – men under hösten kunde vi till sist träffa många elever på riktigt i deras klassrum. Här finns mer info om våra klassbesök.
  • Klassrumsteater med workshop. Många fina samtal har det blivit med mellanstadieelever i samband med föreställningen När allt blev som jag ville, som turnerat runt Uppland med oss och Bananteatern. Läs mer om klassrumsteatern här.
  • Ledar­utbildning Children’s ­program. Efter sju pandemisorger och åtta restriktionsbedrövelser kunde till sist 19 ledare utbildas i Children’s program.
  • Word 15 år. Inte ens vi trodde kanske 2006 att gymnasiemagasinet Word skulle finnas på 2020-talet. Men i april firades 15 år och 75 nummer. Och alla nummer går att läsa på boiu.se/word
  • Unga experter. Expertrådet på Barnsjukhuset har fått välförtjänt uppmärksamhet under året och har dessutom hållit igång sin regelbundna verksamhet, trots pandemin. Läs Unga experters årsrapport (öppnas i ny flik) eller titta på filmer som Unga experter gjorde till Barnrättsdagarna.

Läs verksamhetsberättelse 2021

Omslag till verksamhetsberättelsen 2021

Förord
Organisation
Personal och styrelse
Medlemmar
Det här gjorde vi 2021
2021 i siffror
Vi gav stöd och råd
Vi informerade
Vi påverkade
Vi stärkte barns och ungas röster
Samarbeten
Arvsfondsprojekt
Medlemsaktiviteter
Sociala medier och webb
Ekonomi
Verksamhetsberättelse 2021 för BOiU inom partnerskapet för ­barnets rätt
Index

Lisa Skiöld

Barnombud. Ordförande i Barnskyddsrådet.

Lisa arbetar med samverkan, påverkan och information, samt med stödärenden. Hon är verksamhetschef och personalansvarig.

018-700 99 31

lisa.skiold@boiu.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stöd oss!

Ge ditt stöd till barns och ungas rättigheter i Uppsala

Barnombudet i Uppsala län är den som ser till att barns rättigheter gäller på riktigt.

Vi är helt fristående och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter.

Klicka här